Cand nu se fac nunti in 2022

Ati decis ca anul acesta sa fie cel in care va uniti destinele? Perfect! Numai ca, din pacate, in afara de restrictiile cauzate de pandemia de coronavirus, trebuie sa tii cont si de anumite interdictii legate de anumite sarbatori religioase. Aceeasi regula ramane valabila si atunci cand vine vorba despre organizarea botezului. De aceea, am decis sa iti venim in ajutor cu cateva informatii in acest sens.

 

Nu se fac nunti in post

Dupa cum bine stii, cand vine vorba despre restrictii nunti, exista o regula: in post nu se oficiaza casatoria religioasa. Nu avem astfel de restrictii botez, desi sunt unele persoane care sustin ca in acest caz petrecerea de dupa ar trebui anulata.

 

Restrictii nunti 2022

In acest an, nu se fac nunti in toate miercurile si vinerile de peste an; Ajunul Bobotezei – 5 ianuarie; Taierea Capului Ioan Botezatorul – 29 august; Inaltarea Sfintei Cruci – 14 septembrie; Postul Sfintelor Pasti –7 martie – 23 aprilie; Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel – 20 iunie – 28 iunie; Postul Adormirii Maicii Domnului – 1 august – 14 august; Postul Nasterii Domnului – 14 noiembrie – 24 decembrie. De asemenea, pe aceasta lista mai avem saptamana lasatului sec de carne – 27 februarie – 05 martie; Saptamana Luminata – 25 aprilie – 01 mai; in perioada de la Craciun pana la Boboteaza – 25 decembrie – 6 ianuarie

Cat despre restrictii botez 2022 din motivele anumerate mai sus, nu este cazul.

 

Cate persoane au voie la nunta

In afara de restrictiile de mai sus, pentru ca pandemia de coronavirus este departe de a se incheia, exista si unele recomandari ale autoritatilor, referitor la petrecerea de nunta sau de botez.

In primul rand, CNSU revine cu recomandarea ca participarea sa fie permisa doar persoanelor vaccinate anti-COVID, care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid, dar si celor care au trecut prin boala. Pentru a participa, rezultatul unui test RT-PCR nu trebuie sa fie mai vechi de 72 de ore iar rezultatul unui test antigen rapid nu treubie sa fie mai vechi de 48 de ore.

 

De asemenea, autoritatile sustin ca acei operatori economici care desfasoara activitati de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, cum este si cazul restaurantelor si cafenelelor, acestia nu sunt vizati de regula ce tine de rata de incidenta de 1/1000. Pentru ei, activitatea va fi permisa pâna la 50% capacitatea maxima a spatiului in intervalul orar 5.00-22.00 in judetele/localitatile in care rata de incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori.

 

In conditiile in care rata de incidenta va fi mai mare de 3/1.000 de locuitori, lucrurile se schimba destul de mult. Mai exaxct, in acest caz activitatea restaurantelor si teraselor va fi permisa doar pâna la 30% din capacitatea maxima, astfel ca multe nunti si botezuri vor fi afectate.

Nu degeaba se spune ca nunta e o loterie! Se dovedeste ca pana si petrecerea de dupa intra in aceasta categorie, de aceea mare grija atunci cand semnati contractul pentru inchirierea unui astfel de spatiu, pentru a nu iesi in pierdere!