Ce ar trebui sa contina un trusou de botez pentru biserica

Pentru majoritatea proaspetilor parinti, crestinarea micutului care tocmai ce le-a umplut sufletele de bucurie este un moment important, si care trebuie sa se desfasoare perfect! Printre alte detalii care trebuie puse la punct acum este si alcatuirea unui trusou botez complet. Da, este adevarat, este o sarcina care cade de obicei in grija nasilor, dar acestia se consulta de cele mai multe ori cu finii, pentru ca totul sa mearga ca pe roate.

 

Traditional sau nu?

Indiferent ca este vorba despre un trusou botez baieti sau trusou botez fete, acesta este nelipsit de la un botez! Exista chiar doua astfel de trusouri folosite in aceasta zi importanta, unul traditional pentru ceremonialul religios si un trusou personalizat, special pentru mica minune. Referitor la cel traditional, acesta cuprinde un prosop pentru preotul care va oficia slujba botezului, un prosop pentru bebelus – cat mai mare pentru a-l sterge bine, fasa – roz, bleu sau alba, sapun si sticluta de ulei.

 

Elemente ale trusoului de botez

Din fericire, lucrurile sunt mult mai simple acum, si poti gasi pe internet sau la magazinele specializate inclusiv trusou baiat cu lumanare sau trusou fata cu lumanare, dupa caz. Vrem insa sa iti oferim ceva mai multe amanunte despre trusoul pentru botez.

 

Panza de mir

Este acea panza alba in care micutul este infasurat rapid, imediat dupa ce a fost scufundat in cristelnita. De regula este o bucata mare de panza, de culoare alba, care nu a fost prelucrata. Cu toate acestea, in ultima vreme, lucrurile au evoluat si in aceasta privinta iar in trusourile pe care le gasesti de cumparat “de-a gata”, aceasta panza este una moale, placuta la atingere. Exista chiar si varianta ca aceasta sa fie decorate cu initialele celui mic, sau cu numele acestuia, ceea ce este chiar dragut, nu?

 

Sticluta de mir

Este vorba despre acel recipient in care se pastreaza mirul folosit de preot la botezul celui mic. In numele Sfintei Treimi, cel mic va fi uns de trei ori, la frunte, piept, si la incheieturile membrelor superioare si inferioare. Este un gest care simbolizeaza si multimea darurilor pentru copil.

 

Prosopul pentru bebelus

Este cel cu care nasa il va sterge rapid pe cel mic, inainte sa il imbrace cu hainele pregatite pentru acest moment. Poate fi prevazut sau nu cu capison, dar cert este ca va fi personalizat frumos, fie cu anumite modele, fie cu numele bebelusului.

 

Prosopul si sapunul pentru preot

Pentru preotul care va oficia slujba botezului vor fi pregatite un sapun si un prosop. Acesta se va spala pe maini inainte de a lua copilul in brate pentru a-l scufunda in cristelnita, iar acest gest are si o alta semnificatie, cea de a arata faptul ca a trecut printr-un proces de purificare. De regula se opteaza pentru cele de culoare alba, pentru ca este vorba despre un suflet nevinovat, cel al copilului.

 

Cutia pentru par

La botez, celui mic ii vor fi taiate cateva fasii subtiri de par, pe care vei vrea sa le pastrezi toata viata. De aceea, ai grija sa ai o cutiuta speciala unde sa le depozitezi imediat!