Timpul a facut ca foarte multe traditii stravechi de nunti sa fie uitate sau sa nu mai fie practicate. Astazi evenimentele se desfasoara foarte rapid, iar nuntile de candva ce tineau 3 zile si 3 nopti s-au redus din motive financiare la o singura zi in care se face cununia la starea civila precum si cununia religioasa.
Printre obiceiurile ce se mai mentin in ziua de astazi se enumera:
1. Petitul sau intelegerea ce reprezinta acordul celor doua familii privind casatoria celor doi tineri, traditie ce se mai practica in unele regiuni din Moldova, Neamt sau Botosani. In celelalte zone s-a renuntat la aceasta traditie sau a fost transformata intr-o masa in familie in cadrul careia se anunta evenimentul.
2. Trecerea pragului de catre mire cu mireasa in brate Aceasta traditie a rezistat secole si este unul dintre cele mai raspandite obiceiuri de nunta. In traditie se spune ca spiritele rele ce salasluiesc sub casa asteapta venirea mirilor, iar cand mirele trece pragul casei cu mireasa in brate, spiritele sunt pacalite, acestea crezand ca a intrat doar o singura persoana.
3. Voalul este un alt simbol a luptei impotriva duhurilor rele. Acesta este prins in parul miresei doar in ziua nuntii, astfel casatoria nu va dura. Purtarea voalului marchea momentul altor doua traditii care inca se mai respecta la nuntile romanesti si anume gatitul si dezgatitul miresei, ce are ca si semnificatie trecerea tinerei mirese de la statutul de tanara necasatorita la cel de sotie. Dupa dezgatirea miresei, voalul este dat mai departe simbolic domnisoarei de onoare care se presupune ca va fi urmatoarea mireasa.
4. Aruncarea petalelor de trandafiri in fata miresei este un alt obicei ce semnifica binecuvantarea noii familii cu multi copii, dupa cum aruncarea la iesirea din biserica cu orez sau grau semnifica belsugul in casa.
5. Schimbul de inele este o alta traditie straveche de nunta caracteristica mai multor popoare, nu doar nuntilor romanesti, obicei ce isi are originea in Egiptul Antic.
6. Ruperea turtei semnifica bunastarea si este un obicei pastrat din anchitate si preluat de la romani. Acest obicei presupune ruperea turtei de catre nasa deasupra capului miresei urmand sa o imparta invitatilor.
7. Buchetul de nunta al miresei.
In antichitate credeau ca tot ce se intampla rau este derminat de natura, motiv pentru care in ziua nuntii aveau grija sa se protejeze de cele rele, iar mireasa isi cosea pe vesminte anumite plante ocrotitoare. Acest obicei a fost modificat, iar in prezent acest obicei este pastrat doar la nivel simbolic sau din ratiuni estetice.
Frumusetea evenimentelor este data de anumite traditii. Nu lasati timpul sa le stearga compl